Wykonanie
35 dag
mąki10 dag
cukru4
żółtka150 ml
mleka2 dag
drożdży5 dag
masłaszczypta
solibudyń śmietankowy ( wg przepisu na opakowaniu)
Sposób przygotowania:Przygotuj rozczyn : w miseczce pokrusz
drożdże , dodaj po łyżce
cukru i
mąki i tyle letniego
mleka , by rozczyn miał gęstośc
śmietany ( ok. 4 łyżki ) Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsyp resztę
mąki,
cukier i utarte z
solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę
mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone
masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło.Ciasto przełóż na oprószony
mąką stół i zagniataj, aż zacznmie odchodzic od rąk. Odstaw do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy 7 cm. Foremką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każej dziurki połóż odrobine ciasta i ugniec palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia.Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczke budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu.Smacznego :)