ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z budyniem

Bułeczki z budyniem

nazwa

Wykonanie

35 dag mąki
10 dag cukru
4 żółtka
150 ml mleka
2 dag drożdży
5 dag masła
szczypta soli
budyń śmietankowy ( wg przepisu na opakowaniu)
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn : w miseczce pokrusz drożdże , dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka , by rozczyn miał gęstośc śmietany ( ok. 4 łyżki ) Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło.
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznmie odchodzic od rąk. Odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy 7 cm. Foremką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każej dziurki połóż odrobine ciasta i ugniec palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczke budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/06/bueczki-z-budyniem.html