Wykonanie
SKŁADNIKI400 g
mąki tortowej200 ml letniego
mleka100 g
cukru25 g świeżych
drożdży2
żółtka30 g
masła lub
margaryny ( roztopione )
aromat waniliowyszczypta
soli200 g nutelki1
jajko do posmarowaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo 100 ml ciepłego
mleka dodać
drożdże, łyżkę
cukru i
mąki - wykonać zaczyn i zostawić przykryte na 15 min.
Mąkę przesiać dodać resztę
cukru,
aromat waniliowy, szczyptę
soli,
żółtka, roztopione
masło resztę
mleka oraz zaczyn ze świeżych
drożdży. Wyrobić ciasto tak, aby było gładkie i elastyczne, nastepnie przekłożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części.
Każdą rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy na okrąg o średnicy 28 cm. Jeden płat
drożdżowy przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy 1/3 nutelli, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów.
Przykryć drugim i ponownie posmarować nutelką.Przykryć trzecim i ponownie posmarować. Przykryć czwartym płatem i lekko docisnąć.
Przy pomocy talerza lub innego naczynia o śr. około 28 cm odkroic nożem lub rolką do pizzy nadmiar ciasta. Na środku ciasta szklanką odcisnąć okrąg.
Wyciąć osiem części nie przecinając małego kółka na środku.
Następnie podzielić na 16 części. Brzegi zlepić przy pomocy widelca.
Każde dwa sąsiadujące ze sobą kawałki wywinąć dwukrotnie w kierunkach przeciwnych do siebie (jeden w prawą stronę, drugi w lewą strone).
Przełożyć do formy o 28 cm ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
Posmarować
żółtkiem, piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez około 30 minut.
SMACZNEGO :)