Wykonanie
Kolejna odsłona
drożdżowego tym razem w uroczych i przepysznych rogalikach :-) Sprawdzają się zarówno na śniadanie jak i słodką przekąskę do
kawy :-) Rogaliki przygotowałam w dwóch smakach:
jagodowym i
truskawkowym. Polecam używać gęstych
dżemów bądź
musów owocowych, które nie będą wypływać w trakcie pieczenia. Przepis zaczerpnięty z książki "Kuchnia polska" Marzeny Wasilewskiej.Składniki:500 g
mąki30 g
drożdży250 ml
mlekasól2
jajka2
żółtka70 g
cukru80 g
masła (
margaryny)6 - 8 kropli
olejku waniliowego (lub pół łyżeczki
cukru wanilinowego)gęsty
dżem o wybranym smakuWykonanie:
Drożdże wymieszać z połową
cukru, a kiedy się rozpuszczą, wlać letnie
mleko, wsypać 100 g
mąki, szczyptę
soli i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn
potroi objętość dodać całe
jajka oraz
żółtka ubite z resztą
cukru, pozostałą
mąkę i olejek (lub
cukier wanilinowy). Wyrabiać ciasto ręką 15 minut, wlać letnie roztopione
masło i wyrabiać tak długo, aż
masło całkowicie nie połączy się z
ciastem (dużo cierpliwości i siły w rękach :P). Umieścić w ciepłym miejscu na 30-45 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, oprószyć je
mąką i rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm, a następnie pociąć w trójkąty równoramienne. Przy samych podstawach - na środku - nakładać
dżem i zawijać rogaliki w stronę wierzchołka (przykład), a następnie lekko je zaginać i układać na blasze posmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą (lub na papierze do pieczenia) z zachowaniem sporych odstępów
między rogalikami. Rogaliki posmarować
białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st (góra-dół) przezok. 30 minut. I gotowe! :-)
Smacznego! :-)