Wykonanie
Bułeczki z
jagodami to jagodzianki więc idąc tym tropem bułeczki z
truskawkami nazwałam - truskodzianki :-)
składniki:3 szkl.
mąki luksusowej (szkl. poj. 250ml)2
jajka1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru waniliowegook.3/4 szkl.
mleka do ciasta + 1 szkl.
mleka do budyniu3/4 szkl.
cukru do ciasta + 3 łyżki do budyniu25 g roztopionego
masła lub
margaryny10 g suchych
drożdży1 op. budyniu
waniliowego w proszku
truskawkikruszonka: 50 g
masła lub
margarynypo 1/2 szkl.
mąki i
cukrudo posmarowania: 1
żółtko + 2 łyżeczki
mlekasposób przygotowania: proszek budyniowy wsypać do 1 szkl.
mleka, dodać 3 łyżki
cukru, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 3-4 min.. Zdjąć z ognia i szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.Przygotować kruszonkę: tłuszcz rozetrzeć z
mąką i
cukrem, przełożyć do woreczka foliowego i odłożyć do zamrażalnika żeby stężała.
Truskawki opłukać, osączyć dokładnie, usunąć szypułki.
Owoce podzielić na połówki lub ćwiartki.CIASTO:
drożdże suche wsypać do ciepłego
mleka, rozmieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
cukier zwykły i
cukier waniliowy. Wlać
mleko z
drożdżami, rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i roztrzepane
jajka, wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aż nieco podrośnie. Moje rosnąć jakoś nie bardzo chciało... Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować podsypując
mąką na grubość 3-4 mm i dużą filiżanką wykrawać koła. Na połowie koła nałożyć czubatą łyżeczkę budyniu i 2-3 kawałki
truskawek, przykryć drugą połówką i zlepiać dokładnie jak pierogi. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać kruszonką. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C