ßßß Cookit - przepis na Mały, bajeczny sernik czekoladowy z wanilią

Mały, bajeczny sernik czekoladowy z wanilią

nazwa

Wykonanie

Słodkie maleństwo, ale zachwycające - tak, nieskromnie powiem, że udał się wspaniale. Nie za słodki, czekoladowy, z nutką wspaniałej wanilii ze sklepu Aledobre.pl - cudowny i do szybkiego powtórzenia :D
składniki:
SPÓD - 120 g herbatników w czekoladzie Digestive
60 g masła albo margaryny
SERNIK - 500 g sera białego mielonego, półtłustego - użyłam Presidente
125 g jogurtu typu greckiego
2 małe jajka
2 żółtka
100 g cukru zwykłego
1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 łyżeczka pasty waniliowej
100 g kuwertury czekoladowej 52% kakao
PRZYBRANIE - kilka kostek kuwertury czekoladowej j.w.
1 czubata łyżeczka galaretki owocowej w proszku + 5 łyżeczek wody
perełki cukrowe
sposób przygotowania: ciasteczka pokruszyłam rozgniatając je w misce szklanką, dolałam rozpuszczone masło, wymieszałam i wyłożyłam masę na dno tortownicy śr. 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia - docisnęłam denkiem szklanki. Odstawiłam tortownicę do lodówki.
Ser, jogurt, jajka, żółtka, cukier, budyń, pastę waniliową przełożyłam do miski - wymieszałam łyżką na gładką masę - nie ubijałam żeby nie napowietrzać masy. Czekoladę stopiłam w kąpieli wodnej czyli w miseczce ustawionej na garnku z gorącą wodą. Płynną zdjęłam z garnka, dodałam 3 łyżki masy serowej, wymieszałam i wlałam do reszty masy, wymieszałam dokładnie, wylałam na zastygnięty spód.
Tortownicę zabezpieczyłam podwójną warstwą folii aluminiowej od spodu i boków, wstawiłam do większej formy i nalałam do niej gorącej wody, tak na ok. 5 cm. Wszystko wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C z grzaniem tylko od dołu - piekłam 40 minut a po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam sernik w piecu aż przestygł.
Upieczony odstawiłam na całą noc do lodówki przykrywając wierzch tortownicy folią.
Dekoracja - czekoladę stopiłam w kąpieli wodnej. Galaretkę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła - wlałam do rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając aż całość była gładka. Płynną masą napełniłam dekorator i wyciskałam ozdobne wzorki na sernik.
Pasta z wanilii Madagascar Bourbon (118 g) - Nielsen-Massey - duże opakowanie o poj. 118 ml - wystarczy mi na sporo wypieków :) Szklane, ciemne opakowanie, szczelnie zakręcane chroni aromat przyprawy - zawartość nie zmienia koloru, nie wysycha. Bardzo intensywny aromat i nie trzeba skrobać ziarenek ze strąków - wystarczy nabrać łyżeczką bo 1 łyżeczka równa się ziarenkom z jednej laski wanilii. Pasta a właściwie żel, bo przyprawa ma konsystencję lekko płynną, bardzo dobrze się rozprowadza w masach. Produkowana jest z wanilii sprowadzanej z Madagaskaru, z naturalnych składników, zagęszczana roślinnym zagęstnikiem, tragantem - ja jestem z niej bardzo zadowolona i polecam wszystkim :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/may-bajeczny-sernik-czekoladowy-z.html