Wykonanie
Nie liczę kalorii , ten serniczek jest po prostu pyszny. Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do
mleka dodałam i wymieszałam z
mlekiem cały
budyń waniliowy.Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;)Wymiary tortownicy : średnica 23 cmCzas pieczenia : 45 - 50 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki :Na ciasto:100 g
margarynyszklanka
mąkiżółtko2 łyżki
kakao i
cukruNa masę
serową:
50 g
masła750 g
sera białego zmielonego może być z kubełka100 g
cukru4
jajkaopakowanie sermixu125 ml
mleka250 g gotowej masy kajmakowejSposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść.Przygotowanie masy serowej:
jajka ubić z
cukrem na puch. Ciągle ubijając , dodaj
ser, miękkie
masło , sermix i
mleko. ( zamiast sermixu -
mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszać i wlać do masy serowej).Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem.Na ciasto jasne wyłóż masę
serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z
kajmakiem.Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika tylko piekarnik wyłącz i zostaw do wystygnięcia najlepiej całą noc .
SMACZNEGO