ßßß Cookit - przepis na Tort pasiasty

Tort pasiasty

nazwa

Wykonanie

Tort - tym razem w paski, z pasków zwiniętego ciasta - nigdy takiego jeszcze nie robiłam, ale widziałam u znajomych podobny, kupiony w cukierni i bardzo mi się podobał ten wzorek widoczny po przekrojeniu. Lubię takie zabawy z kształtem, kolorem czy formą różnych tradycyjnych dań, nie tylko ciast - bawi mnie to :)
składniki:
BISZKOPT - 5 jajek
120 g mąki pszennej luksusowej
25 g mąki kukurydzianej
25 g kakao naturalnego
2 g soli
10 g cukru waniliowego
180 g cukru drobnego
MASA - 1 op. budyniu w proszku o smaku krówki - takiego na 750 ml mleka
400 ml mleka
200 g masła albo margaryny
4 łyżki cukru
250 g niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
5 łyżek spirytusu
dodatkowo - 350 ml śmietanki kremówki 30 %
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru waniliowego
czekolada gorzka
sposób przygotowania: BISZKOPT - jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą, prawie białą masę - cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodałam mąkę przesianą z pozostałymi sypkimi składnikami i wymieszałam łyżką delikatnie, ale bardzo dokładnie. Masę wylałam na dużą kwadratową blachę - taką z wyposażenia piekarnika - spryskaną tłuszczem w sprayu i wyrównałam wierzch. Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyłożyłam na czystą ściereczkę odwracając blachę do góry dnem, zostawiłam do wystudzenia. Zimny pokroiłam na równe paski szerokości 6 , 5 cm, ale nie rozsuwałam ich.
MASA - proszek budyniowy rozmieszałam w niewielkiej ilości zimnego mleka, połączyłam z resztą płynu, dodałam cukier i cały czas mieszając rózgą doprowadziłam do wrzenia a gdy zgęstniał gotowałam jeszcze 4 minuty. Przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksowałam trochę żeby nabrało puszystości. Dalej miksując dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Dżem podgrzałam lekko żeby lekko się rozpuścił, dolałam spirytus, wymieszałam.
Pokrojony blat biszkoptu posmarowałam najpierw dżemem a następnie masą budyniowo-maślaną, wyrównałam. Jeden pasek zwinęłam w roladkę i ustawiłam pionowo na paterze. Następnie wzięłam kolejny i przykładając jego jeden koniec do końca stojącej roladki owinęłam go wokół nie stroną posmarowaną do środka. Tak samo przyklejałam kolejne paski - gdzie kończył się jeden tam dołączałam następny. Na tak przygotowane ciasto założyłam obręcz od tortownicy śr. 24 cm i spięłam - nie za mocno, ale żeby dobrze je trzymała. Przykryłam całość folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na min. 3 godziny.
Żelatynę namoczyłam w 4 łyżkach zimnej wody, gdy napęczniała podgrzałam ją żeby się rozpuściła. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier. Miksując wlałam cienkim strumieniem ciepłą żelatynę.
Z ciasta zdjęłam folię i obręcz. Boki i wierzch posmarowałam ubitą śmietaną zostawiając trochę do dekoracji. Boki obsypałam drobno startą gorzką czekoladą, wierzch grubymi wiórkami, udekorowałam brzeg resztą śmietany. Odstawiłam do schłodzenia, najlepiej na noc.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/01/tort-pasiasty.html