Wykonanie
Napoju w cieście wcale nie czuć, cola nadaje mu niesamowitą puszystość i lekkość. Kto nie sprawdzi, jego strata :)
75 ml zimnego
mleka2
jaja250 gramów rozpuszczonego
masła lub
margaryny200 ml coca - coli250 gramów
mąki pszennej tortowej2 kopiaste łyżeczki
proszku do pieczenia3 kopiaste łyżki
kakao270 gramów
cukru1 kopiasta łyżka
cukru waniliowegoszczypta
solipolewa:150 gramów
czekolady gorzkiej2 łyżki
śmietanki kremówki 30%W jednej misce wymieszać suche produkty, czyli:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
cukry.W drugiej
jaja, przestudzony tłuszcz, colę,
mleko, zawartość tej miski przelać do pierwszej dokładnie wymieszać łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm lub ewentualnie kwadratową blaszkę o
boku 24 cm nasmarować tłuszczem i wysypać
kaszą manną, wylać na nią ciasto.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z
ciastem i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Czekoladę ze
śmietanką rozpuścić w kąpieli
wodnej, lekko schłodzić, udekorować wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.