Wykonanie
Dzisiejszy wpis jest trochę wyjątkowy, bo dokładnie 2 lata temu założyłam Tasty Blog. I właśnie dzisiaj mam okazję podziękować wszystkim tym, którzy odwiedzają mojego bloga, komentują przepisy. Dziękuję wszystkim fanom na Facebook'u . Cieszę się, że jesteście, bo dzięki Wam tak naprawdę mam radość z tego, co robię i wielką motywację do prowadzenia bloga.A dzisiaj zapraszam na mega
czekoladowe ciasto z kawałkami
gorzkiej czekolady.Czasem tak mam, że nie bardzo wiem, co upiec, a u mnie w domu już tak się utarło, że ciasto jest praktycznie w każdą niedzielę. Szukałam przepisu na szybkie ciasto i przeglądając ile mam
proszku do pieczenia zobaczyłam przepis na opakowaniu na to właśnie ciasto. Ciasto wyszło mocno
czekoladowe, mięciutkie, a kawałki
gorzkiej czekolady przełamały
słodycz ciasta. Polecam to ciasto, bo jest szybkie do zrobienia i naprawdę smaczne.1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru4
jajka200 g
margaryny1
cukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladyBiałka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym przez około minutę. Wlewamy letnią, roztopioną
margarynę, dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy przez około 4 minuty. Następnie do ciasta dodajemy ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy 2 łyżki
kakao oraz
czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i ponownie wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (10x25) posmarowanej
margaryną i posypanej
mąką. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto można udekorować
polewą czekoladową.Smacznego!