Wykonanie
Składniki
- 5
jajek- ½ kg
mąki pszennej- kostka
margaryny- 1 szklanka i 3 łyżki
cukru- łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
sody oczyszczonej-
cukier waniliowy- 80 dag węgierek- łyżeczka
kakaoDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.Wykonanie
Margarynę zagnieść z 3 łyżkami
cukru,
żółtkami,
mąką,
proszkiem do pieczenia i
sodą na gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę ( 25x40 cm ). Drugą połowę podzielić jeszcze raz na pół, do jednej części dodać
kakao i zagnieść.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, ułożyć równomiernie na cieście. Na śliwkach ułożyć 1/3 ciemnego i jasnego ciasta „poskubanego” na kawałki. Ubić pianę z
białek, dodać resztę
cukru i
cukier waniliowy. Wyłożyć na
owoce. Na pianę „poskubać” resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180 o C ( z termo obiegiem piec 40 minut ).Życzę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)