Wykonanie
Dziś proponuje, aby wykonać...
biszkopt genueński- bez
proszku do pieczenia, ale za to z roztopionym
masłem.
Kakaowo-
czekoladowy biszkopt z
waniliowym sernikiem... Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować
BISZKOPT:3 duże
jaja1/4 szklanki drobnego
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej30 g
masła8 kostek
gorzkiej czekolady1 łyżka
kakaoszczypta
soliSOS
KAKAOWY:30 g roztopionego
masła2 łyżki
kakao2 łyżki zimnej
wodyMASA SEROWA:100 ml
mleka2 łyżki
żelatyny200 ml
śmietany kremówki100 g
cukru pudru600 g
twarogu półtłustegoziarenka z 1
laski wanilii2 łyżeczki
aromatu waniliowego2 łyżeczki
cukru waniliowegoSOS
CZEKOLADOWY:3 łyżki wrzącego
mleka3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego
kakao100g
margaryny lub
masłaBISZKOPTBiałka jaj ubijam z
cukrem i szczyptą
soli na sztywno. Dodaje po 1
żółtku i krótko miksuje, tylko do połączenia składników. Dodaje pozostałe składniki, całość dokładnie mieszam- teraz już łyżką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 20 minut, do suchego patyczka.SOS
KAKAOWYWszystkie składniki dokładnie mieszam. N akładam równomiernie na wystudzony
biszkopt.MASA SEROWA
Żelatynę rozpuszczam w gorącym
mleku.
Śmietanę ubijam z
cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodaje
twaróg, ziarna
wanilii,
aromat waniliowy i
cukier waniliowy oraz
żelatynę rozpuszczoną w
mleku - miksuje całość krótko, tylko do połączenia składników.Masę wylewam na
biszkopt. Wkładam do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.SOS
CZEKOLADOWYDo małego garnka wlewam
mleko i we wrzącym rozpuszczam
cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki
masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane
kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzę i polewam ciasto.Schładzam w lodówce.SMACZNEGO!!!