ßßß Cookit - przepis na Senik waniliowo- czekoladowy

Senik waniliowo- czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuje, aby wykonać... biszkopt genueński- bez proszku do pieczenia, ale za to z roztopionym masłem. Kakaowo- czekoladowy biszkopt z waniliowym sernikiem... Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować
BISZKOPT:
3 duże jaja
1/4 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
30 g masła
8 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
szczypta soli
SOS KAKAOWY:
30 g roztopionego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
MASA SEROWA:
100 ml mleka
2 łyżki żelatyny
200 ml śmietany kremówki
100 g cukru pudru
600 g twarogu półtłustego
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
SOS CZEKOLADOWY:
3 łyżki wrzącego mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
BISZKOPT
Białka jaj ubijam z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Dodaje po 1 żółtku i krótko miksuje, tylko do połączenia składników. Dodaje pozostałe składniki, całość dokładnie mieszam- teraz już łyżką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 20 minut, do suchego patyczka.
SOS KAKAOWY
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. N akładam równomiernie na wystudzony biszkopt.
MASA SEROWA
Żelatynę rozpuszczam w gorącym mleku.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodaje twaróg, ziarna wanilii, aromat waniliowy i cukier waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku - miksuje całość krótko, tylko do połączenia składników.
Masę wylewam na biszkopt. Wkładam do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
SOS CZEKOLADOWY
Do małego garnka wlewam mleko i we wrzącym rozpuszczam cukier. Następnie dodaje pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczam. Zdejmuje z ognia i wsypuje przesiane kakao. Energicznie mieszam, najlepiej trzepaczką by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzę i polewam ciasto.
Schładzam w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/05/senik-waniliowo-czekoladowy.html