Biszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno.Składniki:Biszkopt:3 duże jaja1/4 szklanki drobnego cukru1/2 szklanki mąki pszennej30 g roztopionego i przestudzonego masła8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone1 łyżka kakaoszczypta soliSos kakaowy:30 g roztopionego masła2 łyżki kakao2 łyżki zimnej wodyMasa serowa:100 ml mleka2 łyżki żelatyny200 ml śmietany kremówki100 g cukru pudru600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonegoziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii2 łyżeczki aromatu waniliowego2 łyżeczki cukru waniliowegoBiszkoptBiałka jaj ubijamy z drobnym cukrem i szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy łyżką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.Sos kakaowyWszystkie składniki dokładnie mieszamy.Pędzelkiem nakładamy na wystudzony biszkopt, równomiernie na całej powierzchni.Masa serowaŻelatynę dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna - dodajemy twaróg, ziarna wanilii, aromat waniliowy i cukier waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku - miksujemy całość krótko, żeby wszystkie składniki się połączyły i żeby za bardzo nie napowietrzać masy serowej.Masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny - najlepiej na całą noc.Podajemy z rozpuszczoną gorzką czekoladą.Smacznego :)