ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane, na ciepło

Jajka faszerowane, na ciepło

nazwa

Wykonanie

U nas jajka lubią wszyscy i chyba pod każdą postacią. Takie na ciepło też. Są pyszne - lekko chrupiące i z delikatnym wnętrzem - można zamiast skorupek prawdziwych przygotować je w skorupkach waflowych, które już kiedyś pokazywałam.
składniki:
6 - 8 jaj kurzych
2 ogórki konserwowe
ok. 50 g szynki wędzonej
2 łyżki gęstego majonezu
2 - 3 czubate łyżki listków natki pietruszki i koperku
do smaku: sól i pieprz mielony
do panierowania: 2 łyżki tartej bułki + 2 łyżki ziaren sezamu
do smażenia: 1 łyżka masła
2 - 3 łyżki oleju
do przybrania: kilka liści sałaty zwykłej, kilka pomidorków koktajlowych, kilka plasterków ogórka, kilka gałązek zieleniny ...
sposób przygotowania: Jajka dokładnie umyłam, ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie. Bardzo ostrym nożem, takim z piłką, przekroiłam wzdłuż na połowę, razem ze skorupką. Delikatnie, łyżeczką, wybrałam jajka ze skorupek starając się ich nie pokruszyć, tych skorupek oczywiście :)
Wyjęte jajka, szynkę i ogórki pokroiłam w kostkę, dodałam zieleninę, majonez i całość zmiksowałam na puszystą masę. Doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą pastą napełniłam połówki skorupek i każdą przyłożyłam, napełnianą stroną, do bułki tartej zmieszanej z sezamem. Panierowane jajka kładłam na rozgrzany na patelni tłuszcz (panierowaną stroną) i smażyłam na niedużym ogniu aż ładnie się zrumieniły. Wyjmowałam na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Przybrałam tak jak widać na zdjęciu.
Najlepiej podawać od razu, jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/01/jajka-faszerowane-na-ciepo.html