Wykonanie
U nas
jajka lubią wszyscy i chyba pod każdą postacią. Takie na ciepło też. Są pyszne - lekko chrupiące i z delikatnym wnętrzem - można zamiast skorupek prawdziwych przygotować je w skorupkach
waflowych, które już kiedyś pokazywałam.
składniki:6 - 8 jaj kurzych2
ogórki konserwoweok. 50 g
szynki wędzonej2 łyżki gęstego
majonezu2 - 3 czubate łyżki listków
natki pietruszki i
koperkudo smaku:
sól i
pieprz mielonydo panierowania: 2 łyżki
tartej bułki + 2 łyżki ziaren
sezamudo smażenia: 1 łyżka
masła2 - 3 łyżki
olejudo przybrania: kilka liści
sałaty zwykłej, kilka
pomidorków koktajlowych, kilka plasterków
ogórka, kilka gałązek
zieleniny ...sposób przygotowania:
Jajka dokładnie umyłam, ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie. Bardzo
ostrym nożem, takim z piłką, przekroiłam wzdłuż na połowę, razem ze skorupką. Delikatnie, łyżeczką, wybrałam
jajka ze skorupek starając się ich nie pokruszyć, tych skorupek oczywiście :)Wyjęte
jajka,
szynkę i
ogórki pokroiłam w kostkę, dodałam
zieleninę,
majonez i całość zmiksowałam na puszystą masę. Doprawiłam
solą i
pieprzem. Powstałą pastą napełniłam połówki skorupek i każdą przyłożyłam, napełnianą stroną, do
bułki tartej zmieszanej z
sezamem. Panierowane
jajka kładłam na rozgrzany na patelni tłuszcz (panierowaną stroną) i smażyłam na niedużym ogniu aż ładnie się zrumieniły. Wyjmowałam na półmisek wyłożony liśćmi
sałaty. Przybrałam tak jak widać na zdjęciu.Najlepiej podawać od razu, jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.