Wykonanie
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o
sałatce z zupek chińskich wiedziałam, że muszę ją zrobić. Już dawno nie
jadłam zupki chińskiej, więc w trakcie przygotowania sałatki podjadanie
makaronu z
przyprawami tak mi się spodobało, że myślałam, że
będę musiała jeszcze biec do sklepu po kolejną zupkę. Całe szczęście opamiętałam się w
porę i
makaronu wystarczyło :)Myślę, że jest to fajna
sałatka, którą możemy zrobić w nagłej potrzebie, kiedy zaskoczą nas goście lub po prostu wielki/mały głód. Możemy ją zrobić ze składników, które możemy długo przechowywać lub z tego co znajdziemy w lodówce.
SKŁADNIKI2 zupki chińskie1 puszka sałatki mexykańskiej5
pomidorków koktajlowych2 małe
ogórki konserwowe1 łyżka
majonezu400 ml wrzątku
sólpieprzPRZEPIS
Makaron kruszymy, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy
przyprawy z jednej zupki. Przykrywamy na ok. 5 minut, aż
makaron zmięknie.Po tym czasie
makaron odcedzamy z pozostałej
wody, odcedzamy również warzywa z puszki.W misce mieszamy
makaron, warzywa z puszki,
pomidorki koktajlowe - pokrojone w ćwiartki i
ogórki - pokrojone w kostkę. Dodajemy
sól i
pieprz, mieszamy.