ßßß Cookit - przepis na Pieróg z sowy

Pieróg z sowy

nazwa

Wykonanie

Grzyby z grzybami czyli ten duży nafaszerowany małymi - sowa i kurki świetnie się dogadały.
składniki:
2 duże kapelusze czubajki kani
ok. 25 dkg świeżych kurek
1 cebulka
1/3 - 1/2 krążka sera camembert
1 jajko
3 - 4 łyżki mleka
kilka łyżek mąki razowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki masła
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu śliwkowego
do smażenia: olej do smażenia
do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona
sposób przygotowania: Grzyby dobrze oczyściłam - kanie tylko pędzelkiem z wierzchu a kurki wypłukałam bo były trochę zapiaszczone.
Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i dodałam do niej kurki. Smażyłam ok. 2 - 3 min. na ostrym ogniu po czym dodałam sos sojowy i śliwkowy oraz trochę papryki do smaku. Smażąc jeszcze chwilę odparowałam nadmiar płynu. Ser pokroiłam w plastry. Jajko roztrzepałam z mlekiem i niewielką ilością papryki. Kapelusze kani oprószyłam od strony blaszek solą i wyłożyłam na nie po połowie podsmażonych kurek - pod nie i na wierzch dodałam po trochu sera. Kapelusze złożyłam delikatnie na pół i lekko przygniotłam. Panierowałam kolejno w jajku i mące pełnoziarnistej - szczególnie dokładnie dociskając panierkę przy brzegach. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż się dobrze zrumieniły - pod koniec smażenia zmniejszyłam ogień i przykryłam patelnię żeby w środku ser się rozpuścił. Podałam z duszonymi śliwkami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/pierog-z-sowy.html