Wykonanie
Grzyby z
grzybami czyli ten duży nafaszerowany małymi - sowa i
kurki świetnie się dogadały.
składniki:2 duże kapelusze czubajki kaniok. 25 dkg świeżych
kurek1
cebulka1/3 - 1/2 krążka
sera camembert1
jajko3 - 4 łyżki
mlekakilka łyżek
mąki razowej pełnoziarnistej2 łyżeczki
masła2 łyżki
sosu sojowego jasnego1 łyżka
sosu śliwkowegodo smażenia:
olej do smażeniado smaku:
sól,
pieprz mielony,
papryka słodka mielona
sposób przygotowania:
Grzyby dobrze oczyściłam - kanie tylko pędzelkiem z wierzchu a
kurki wypłukałam bo były trochę zapiaszczone.Na patelni rozpuściłam
masło, zeszkliłam posiekaną
cebulkę i dodałam do niej
kurki. Smażyłam ok. 2 - 3 min. na
ostrym ogniu po czym dodałam
sos sojowy i
śliwkowy oraz trochę
papryki do smaku. Smażąc jeszcze chwilę odparowałam nadmiar płynu.
Ser pokroiłam w plastry.
Jajko roztrzepałam z
mlekiem i niewielką ilością
papryki. Kapelusze kani oprószyłam od strony blaszek
solą i wyłożyłam na nie po połowie podsmażonych
kurek - pod nie i na wierzch dodałam po trochu
sera. Kapelusze złożyłam delikatnie na pół i lekko przygniotłam. Panierowałam kolejno w
jajku i
mące pełnoziarnistej - szczególnie dokładnie dociskając panierkę przy brzegach. Smażyłam na rozgrzanym
oleju aż się dobrze zrumieniły - pod koniec smażenia zmniejszyłam ogień i przykryłam patelnię żeby w środku
ser się rozpuścił. Podałam z duszonymi
śliwkami.