Wykonanie
To takie szybkie, letnie danie.
Cukinia świetnie łączy się z
pomidorami a
zioła podkreślają całość swoim aromatem. Można taką potrawę podać jako samodzielne danie, doskonale smakuje ze świeżą
bagietką. Można też podać je jako jarzynkę do
mięsa.
składniki:1 niezbyt duża
cukinia zielona1 niezbyt duża
cukinia żółta1 duża
cebula,1 puszka
pomidorów pelati albo 3 spore
pomidory świeże, ale mocno dojrzałeew. 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
masła1/2 pęczka grubego
szczypioru1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
tymiankugarść liści
bazyliido smaku:
sól,
cukier,
chili w proszkusposób przygotowania: Warzywa umyłam, ale
cukinii nie obierałam - były dość
młode z ładną skórką. Nie musiałam też wydrążać z nich środka bo miąższ nie był watowaty. Odcięłam tylko końce i pokroiłam
cukinie w grube pół plastry.
Cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę.
Pomidory przesiekałam na drobniejsze kawałki - jeśli zechcecie użyć świeżych to trzeba je najpierw sparzyć i obrać ze skórki a
potem posiekać.W rondlu rozgrzałam
oliwę, zeszkliłam
cebulę. Gdy zaczęła się złocić dorzuciłam
cukinię i posiekany drobno
czosnek, smażyłam razem 2 - 3 min. a następnie wlałam
pomidory. Dosypałam
oregano i
tymianek, troszkę
cukru,
soli i
chili. Dusiłam wszystko ok. 5 min. bo
cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Na koniec dosypałam posiekaną
bazylię i dołożyłam
masło dla smaku. Koncentratu nie dodawałam, ale można to zrobić i sos będzie wtedy bardziej esencjonalny. Danie posypałam grubo posiekanym
szczypiorem i podałam ze świeżym
pieczywem.