Składniki:- ok. 200ml koncentratu pomidorowego- 1,5kg obranej cukinii- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka oregano- 1 łyżeczka bazylii- 2 łyżki octu- 2-3 łyżki cukru- 1/2 łyżeczki chili- 1 łyżka oliwy- sól i pieprzSposób przygotowania:1. Obraną i oczyszczoną cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy 1 łyżeczką i odstawiamy na 2 godziny.2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wodycukinię, smażymy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość miksujemy. Ponownie smażymy przez godzinę na małym ogniu, przyprawiając ziołami, chili, octem oraz solą i pieprzem do smaku.3. Gorącą i gęstą pesto przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 min.Inspiracja: elka72