ßßß Cookit - przepis na Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka

Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka

nazwa

Wykonanie

W Arabii Saudyjskiej (gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę termiczną) mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich niestety nie przypomina smakiem tych, do których byłem przyzwyczajony w Polsce.
Z pomocą jak zrobić domowy ketchup pośpieszył niezastąpiony w takich sytuacjach argentyński Futrzak
Wbrew pozorom nie potrzeba do tego ani sokownika, ani innych urzadzeń oprócz noża, patelni i deski do krojenia, no i w moim przypadku blendera
Skladniki:
jedna spora papryczka jalopeno (ja daję 3 papryczki piri-piri, ale nie każdy jest w stanie przełknąć taką porcję kapsaicyny :D
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
2 kartoniki pulpy pomidorowej (każdy po 500g)
oliwa do smazenia
sól, cukier, pieprz i ocet jablkowy do smaku
około półtorej łyżki stołowej skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia
opcjonalnie oregano lub bazylia jeśli ktoś lubi
Cebule i jalopeno siekamy na drobno, czosnek wyciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Lekko zbrązawiamy, zalewamy pulpą pomidorową. Gotujemy dopóki cebula nie bedzie miekka. Doprawiamy solą, cukrem, octem. Ja dorzucilam jeszcze troche podsuszonego oregano – chociaż bazylia byłaby niewątpliwie lepsza. Na koniec zageszczamy skrobią, przelewamy do sloikow.
MNIAM :)
Żaden sklepowy ketchup nie umywa sie do tego :)
ps. Słoiki można zapasteryzować przez około 10 minut.
Ja przed przelaniem do słoików dodatkowo miksuję wszystko blenderem.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/ketchup-domowy-z-serii-przepisy-futrzaka.html