Wykonanie
Dziś przedstawiam podstawowy
sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do
makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam!Scroll down for recipe in English
Łatwy sos Marinara(14-16 porcji)Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę2 średnie
marchewki, starte na tarce na grubych oczkach5-6 ząbki
czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę4×400 g puszki krojonych lub w całości
pomidorów z puszki3 łyżki posiekanej świeżej
bazylii (lub 1 łyżka suszonej)1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka
cukru lub więcej do smaku
sól i
pieprzszczypta
chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy1-2 łyżki
masłaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej
olej i podsmaż na średnim ogniu
cebulkę do zeszklenia. Dodaj
marchewkę i
czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut.Dodaj
pomidory wraz z
sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem, dodaj
płatki chilli i
oregano wraz z
masłem i wymieszaj. Zmiksuj całość na gładki sos i wmieszaj
bazylię.Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb.Smacznego!
English versionEasy Marinara sauce(14-16 servings)Ingredients:2 tablespoons
olive or canola oil1 medium onion, diced2 medium carrots, shredded5-6 cloves garlic, minced4×400 g cans crushed or whole tomatoes3 tablespoons fresh basil, minced (or you can use 1 tablespoon dried)1 tsp dried
oregano1 teaspoon sugar or to tastesalt and pepper, to tastepinch red pepper flakes1-2 tablespoons butterPreparation:Heat oil over medium heat and saute onions until translucent. Add carrots and garlic and cook until vegetables are soft, about 10 minutes.Add tomatoes and their juices (break up with a spoon if using whole tomatoes). Cover and simmer for 20-30 minutes.Season to taste with sea salt, pepper and sugar and add a pinch of red pepper flakes for a little heat, add a tablespoon or two of butter. Use an immersion blender to puree the sauce and stir in the basil right before serving.If you are planning to freeze the sauce, allow it to cool and then transfer to freezer bag and freeze until ready to use.Enjoy!
Share the post "Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce"