Wykonanie
To właściwie zwykły sernik na zimno a jednak zmiana kształtu powoduje, że wygląda niecodziennie. I czasami właśnie takie niewielkie zmiany - zastosowanie innej niż zwykle formy podania dania - pozwalają cieszyć się potrawą na nowo.
składniki:MASA JASNA - 750g
sera białego trzykrotnie mielonego3
jajka3/4 szkl.
cukru (szkl. poj.220ml)80g roztopionego
masła albo
margarynysok z dużej
cytrynyskórka otarta z dużej
cytrynyok. 1/2 kg
truskawek6 łyżeczek
żelatyny + 1/3 szkl.
wodyMASA CZERWONA - 1 szkl. zmiksowanych
truskawek (ok. 25 dkg)2 łyżki
cukrusok z połowy
cytryny1,5 łyżeczki
żelatyny + 1/4 szkl.
wodymałe, okrągłe
biszkoptysposób przygotowania: Formę na babkę spryskałam bardzo cieniutką warstwą tłuszczu w sprayu i wstawiłam do lodówki żeby się schłodziła.MASA JASNA -
żelatynę zalałam zimną
wodą a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła.
Truskawki opłukałam, osączyłam, oderwałam szypułki a
owoce pokroiłam na ćwiartki.
Jajka umyłam, sparzyłam wrzątkiem i wybiłam do miski -
jajka do takich deserów muszą być bardzo świeże i z pewnego źródła! Do jaj dodałam
cukier i zmiksowałam na bardzo puszystą, jasną masę. Dodałam
ser, stopiony tłuszcz, skórkę oraz
sok z cytryny, miksowałam chwilę razem.. Następnie wlałam jeszcze ciepłą
żelatynę i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam miskę na chwilę do lodówki żeby masa zaczęła gęstnięć a gdy tak się stało dodałam
truskawki, delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy, odstawiłam do stężenia.MASA CZERWONA -
żelatynę zalałam zimną
wodą, podgrzałam i mieszałam do rozpuszczenia. Połączyłam z
truskawkami,
cukrem i
sokiem z cytryny. Połowę wylałam na zastygniętą jasną masę. Od razu ułożyłam na musie
biszkopty i polałam je resztą czerwonej masy. Odstawiłam na noc do lodówki.Następnego dnia wyjęłam z formy odwracając ją do góry dnem i przykładając do dużego talerza - powinna po chwili nieco się ogrzać w temp. pokojowej i sama wysunąć.