Wykonanie
Składniki:2 szklanki
wody1 kostka
masłaok 2 szklanki
mąki8
jajekMasa:1 kremówkaok 3/4 szklanki
cukru2-3 łyżeczki
żelatynysok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Wodę i
masło gotuję, na gotujące wsypuję
mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym
jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś 30 min. Piekarnik rozgrzewam do temp 250'C, blachę smaruję tłuszczem i na to wykładam małą łyżeczką, nie wielkie kupki ciasta.
Piekę to jakieś 12-15 min, aż się ładnie zarumieni, wyjmuję i odstawiam do ostygnięcia To będą tułowia łabędzi.
W taki sposób wykładam prawie całe ciasto. Wcześniej odkładam 3-4 łyżki ciasta na szyję dla łabędzi. Pozostawione ciasto nakładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę małe znaki zapytania i piekę to to w 250'C przez jakieś 4-6 min.
Kiedy wszystkie części łabędzi są już upieczone robię masę.
Żelatynę zalewam 3-4 łyżkami zimnej
wody, zamieszam i czekam aż spęcznieje.
Potem zalewam wrzątkiem(ok 1/2 szklanki) i mieszam, aż
żelatyna się rozpuści. Kremówkę miksuję na najwyższych obrotach do
póki nie zacznie ładnie gęstnieć, wsypuję
cukier i ucieram jeszcze kilka minut. Dodaję przestudzoną
żelatynę,mieszam i schładzam w lodówce,by można ją było łatwo nałożyć do rękawa cukierniczego.Ostudzone górne części naszych łabędzi kroję na połowy, ale nie tak do końca. W środek wyciskam
bitą śmietanę, łączę obie połowy z powrotem i w otwór wkładam ,,szyję" łabędzia. Gotowe posypuję delikatnie
cukrem pudrem i ponownie odstawiam do lodówki na jakieś 30-40 min.