Wykonanie
Przed wojną mazurki były podstawowym wypiekiem wielkanocnym. Były kruche i zarazem lekkie.Podczas komuny tradycja pieczenia mazurków zaczęła zanikać, gdyż podobno były obrzydliwe. Nic
dziwnego zatem, że ludzie przestawali je piec i kupować.Prawda jest taka, że zrobienie mazurka nie wymaga dużo - poza pomysłem.
Pole do popisu jest ogromne! Można wypełnić
kajmakiem,
czekoladą, powidłami,
dżemami, kremami, mogą być
owocowe,
kokosowe, karmelowe, z
bakaliami i z wieloma innymi rzeczami.W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka
cytrynowego z sosem lemon
curd oraz gotowanymi
cytrynami z
syropu. Brzmi pracochłonnie? Nic bardziej mylnego. Mazurek prosty, stosunkowo szybki i tani w przygotowaniu.... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny! Nic więcej nie
będę opisywać... po prosu zachęcam do spróbowania :)Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki pszennej50 g
cukru1
jajko150 g zimnej
margaryny lub
masłaWszystkie składniki dokładnie i szybko zagnieść. Jak ciasto będzie już jednolite uformować kulkę i schować do lodówki na około 30 min.Po tym czasie wyjąć, oderwać od kulki część ciasta, którą przeznaczymy na
ramkę mazurka, a resztę (tą większą część) rozwałkować (lub rękoma rozkładać i ugniatać na formie) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można uformować kształt
jajka, króliczka, czy tradycyjnie prostokąta - zależy od naszej inwencji twórczej.Pozostałą część ciasta, którą wcześnie oddzieliliśmy na blacie formujemy w wałek, który
potem przyklejamy do brzegów mazurka. Możemy zrobić różne wzorki na nim (kreseczki, krateczkę, dziurki etc).Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i pieczemy przez około 30-35 min.Po upieczeniu studzimy i przystępujemy do ozdabiania.Wypełnienie mazurka:Lemon
curd z całych
jajek (przepis >>tutaj<<)3
cytryny pokrojone w plastry1 szklanka
wody1 szklanka
cukruGdy mazurek ostygnie wykładamy na niego wcześniej przygotowany i zimny lemon
curd z podanego wyżej przepisu.Do rondelka wlewamy
wodę, dodajemy
cukru i gotujemy. Jak
cukier się rozpuści to dodajemy
cytryny pokrojone w plastry i gotujemy na małym ogniu 30 min. (
Cytryny muszą być zanurzone w
syropie. Jeśli jest go za mało to należy dodać i
wody i
cukru w stosunku 1:1)Po tym czasie wyjmujemy plastry na ręcznik papierowy i studzimy.Jak wystygną przekładamy na mazurka z kremem i rozkładamy na całej powierzchni mazurka.Tak przygotowany mazurek jest już gotowy do jedzenia. :)Przechowujemy w lodówce. (Nie wiem ile maksymalnie... szkoda było mi sprawdzać ;)Wg mnie mazurek jest obłędny. Tak naprawdę można by go jeść i jeść i jeść... Serdecznie polecam!