Wykonanie
Pojawił się wcześniej przepis na lemon
curd z samych
żółtek (przepis >>tutaj<< ).Tym razem chciałabym wam przedstawić przepis również na lemon
curd ale tym razem ... z całych
jajek!Ten przepis moim zdaniem jest dużo lepszy, chociaż nieco trudniejszy w przygotowaniu co prawda niż Lemon
Curd z samych
żółtek, ale
smakowo i w konsystencji mi dużo bardziej odpowiada (myślę, że i wam się spodoba) :)Składniki:3
cytryny (skórka i sok)3
jajka3/4 szklanki
cukru100 g
masła (lub
margaryny) BARDZO ZIMNE!
Cytryny należy sparzyć i wyszorować, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Umieszczamy to w rondelku i do tego wbijamy
jajka i dosypujemy
cukier. Wszystko mieszamy i wstawiamy na najmniejszy palnik.
Masło kroimy w drobne kawałki (BARDZO WAŻNE ABY BYŁO BARDZO ZIMNE!) i stopniowo, po kawałeczku dodajemy do podgrzewanego sosu. Dopiero jak jeden kawałek się rozpuści dodajemy następny.Cały czas mieszamy. I nie doprowadzamy pod żadnym pozorem do wrzenia!Wkładając ostatni kawałek
masła zdejmujemy rondelek z palnika, czekamy aż się rozpuści i bardzo dokładnie mieszamy.Cały proces powinien zająć około 10 min.Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.Sos trzymamy w lodówce (i wszystkie potrawy z jego użyciem również)Częstym błędem popełnianym przy przygotowywaniu Lemon
Curd jest zbyt wysoka temperatura.
Czemu ona gra kluczową rolę?Musimy pamiętać, że przygotowujemy ten sos z
jajek zatem zbyt wysoka temperatura prowadzi do stworzenia... cytrynowej jajecznicy! Aby tego uniknąć dodaje się stopniowo bardzo zimne
masło, aby temperatura była utrzymywana mniej więcej na jednym poziomie i aby sos się nie zagotował.Jeśli jednak zdarzy nam się ścięcie
jajka to odsyłam do >>tego<< posta, w którym opisałam jak w bardzo łatwy sposób uratować nasz Lemon
Curd.Mam nadzieję, że przepis tak jak i mi, tak i wam trafi w gusta :)