Wykonanie
Lemon
curd to słodko-kwaśny dodatek do ciast oraz deserów – niezastąpiony w kuchni brytyjskiej. Ogólnie nie jestem entuzjastką klasycznego jedzenia z Wielkiej Brytanii. Jak dla mnie jest za tłuste, za słodkie, za mocno przyprawione
octem oraz zawiera zbyt dużo
podrobów. Trafiają się jednak perełki, do których na pewno
mogę zaliczyć fruit curds .Słowo
curd w
języku angielskim oznacza „zsiadłe mleko”, „twaróg”, więc jak byśmy chcieli dosłownie przetłumaczyć lemon
curd na
język polski to otrzymamy „cytrynowy twaróg”. Mimo iż w tym współczesnym słodkim sosie nie ma
mleka (zależnie od przepisu dodaje się
masło lub nie), to pochodzi on od sernika
cytrynowego (lemon cheesecakes) bardzo popularnego w połowie XIX wieku.
Boom na serniki w Wielkiej Brytanii rozpoczął się po 1870 roku, kiedy to zaczęto przemysłowo produkować
twaróg. Jeden z pierwszych przepisów na lemon
curd (wtedy jeszcze w nieco innej formie – prawdziwego
cytrynowego twarogu) pojawił się w książce The Lady’s Own Cookery Book z 1844 roku.Ze względu na łatwość wykonania, specyfik przyjął się szybko. Używano go jako dodatek do ciast (w szczególności do tart), smarowano nim
chleb lub grzanki. Stanowił też substytut
dżemu do sconów serwowanych do popołudniowej
herbaty. Obecnie trudno sobie wyobrazić brytyjskie cukiernictwo bez lemon
curd . Wszystkim, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o kuchni brytyjskiej polecam książkę Andrei Broomfield Food and Cooking in Victorian England: A History .Lemon
curd zrobiłam z przepisu przetestowanego przez Agę z bloga W sezonie…Lemon
curd – przepis:75 g
cukru50 g
masła1
jajkosok z 1
cytrynyskórka otarta z 1
cytrynyLemon
curd robimy ucierając składniki na parze. Do miski wsypujemy
cukier, dodajemy
jajko,
sok z cytryny oraz skórkę i czekamy aż się zagrzeje. Następnie dodajemy
masło. Przez 5-6 minut ucieramy masę na parze. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.