ßßß Cookit - przepis na Kurka na placyku czyli placki z kurkami

Kurka na placyku czyli placki z kurkami

nazwa

Wykonanie

To pyszne danko podpatrzyłam dawno temu z programie telewizji regionalnej "Smaki miasta". Spodobała mi się nie tylko nazwa, ale i dobór składników. W sezonie kurkowym robię je kilka razy bo bardzo nam smakuje - jest sycące, ładnie się prezentuje, pachnie cudownie - same plusy !
2 lata temu przygotowałam je także podczas wystawy grzybów w Białowieskim Parku Narodowym. Przy okazji pokazu grzybów wszelakich zorganizowano konkurs na dania z grzybami, który właśnie wygrałam ! To był dla mnie ważny dzień - i moja pierwsza nagroda ! Właściwie od tego właśnie czasu zaczęła się moja przygoda z pokazywaniem swojej "tfu-rczości" w sieci ....
składniki :
1/2 do 1 kg kurek
2 łyżki masła
1/2 strączka papryczki chili
2 ząbki czosnku
3/4 szkl. śmietany (najlepiej 22% albo kremówka)
3-4 łyżki mąki pszennej do placków + 1 płaska łyżeczka do grzybów,
po 1 czubatej łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
5 ziemniaków średniej wielkości
1 nieduża zielona cukinia
1 marchewka
1 duża cebula
1 jajko do placków
do smaku: sól, pieprz
do smażenia placków: olej
sposób przygotowania: Kurki oczyściłam dokładnie, wypłukałam i osączyłam. Cebulę i czosnek obrałam, chili pozbawiłam pestek. 3/4 cebuli, czosnek i chili drobno posiekałam, przesmażyłam na maśle. Kiedy cebulka się zeszkliła dodałam kurki i smażyłam ok. 5 - 8 min.. Następnie wlałam śmietanę dokładnie rozrobioną z mąką, doprawiłam całość solą, pieprzem i gotowałam mieszając ok.2 min.. Zdjęłam z ognia, dodałam połowę zieleniny i wymieszałam.
Warzywa umyłam. Marchewkę i ziemniaki obrałam, i razem z cukinią (cukinia ze skórką!) starłam na średniej tarce jarzynowej. Połączyłam je z pozostałą, startą, ćwiartką cebuli. Dodałam trochę mąki, resztę zieleniny i jajko, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam dokładnie. Smażyłam niezbyt duże placuszki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zezłociły z obu stron przekładałam je na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy danie układając na przemian: placek - trochę kurek z sosem - placek - kurki - placek-na wierzch kurki. Ozdabiamy zieleniną i ew. sosem dookoła.
Prawda, że ładnie wygląda? I świetnie smakuje więc zróbcie sobie takie!
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/kurka-na-placyku.html