Wykonanie
Polecam ten sos, którego istotnym składnikiem jest
marchew . Jest gęsty i bardzo aromatyczny, doskonały do wszelkiego rodzajów placków, kotletów czy naleśników.Wyobrażam sobie, jak by smakował z takimi bułeczkami !
Składniki :30 g. suszonych leśnych
grzybów1 duża
cebula1 duża
marchew1 płaska łyżka
mąki pszennej1 ząbek
czosnku3 łyżki
olejusól,
pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie :
Grzyby moczę w 1,5 szklanki gorącej
wody przez ok. pół godziny, po czym gotuję je w tej samej wodzie aż zmiękną. Odcedzam ( zostawiam
wywar !) i kroję w paseczki.
Cebulę kroję w drobną kostkę ,
czosnek siekam i przesmażam z
cebulą na
oleju, aż się zeszklą. Dodaję
grzyby i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
Marchewkę ścieram na drobnej tarce, dokładam na patelnię i jeszcze przez kilka minut smażę. Dodaję
mąkę, mieszam i przekładam wszystko do
wywaru z
grzybów, mieszając. Powinien powstać gęsty sos. Doprawiam go
solą i
pieprzem, dodaję według uznania posiekaną
natkę pietruszki.Przepis autorski.