ßßß Cookit - przepis na Grzyby smażone z cebulką i zieloną pietruszką

Grzyby smażone z cebulką i zieloną pietruszką

nazwa

Wykonanie

„ Pod starym dębem, w mroku dąbrowy z mchu się wyłania wonny borowik... Skórką wilgotną jak nozdrza sarny ranek wyczuwa ciepły i parny, i zanim słońce pnie drzew ozłoci, rośnie wsłuchany w szepty paproci. W szepty paproci, w rosy spadanie, i w twoje kroki na tej polanie ... "(sł. I. Sikirycki)
Las był cudny dziś o świcie. Ciepło, 16 stopni, i jak w powyższej piosence, którą pamiętam z pierwszych klas podstawówki, i którą zawsze grzybom śpiewam, te przeciągały się leniwie w mchu i trawie...
Czy lubicie to uczucie, gdy się przykucnie, żeby ściąć jednego grzybka i w zasięgu wzroku pojawia się drugi, trzeci, piąty ?
Część przygotowałam w najprostszej formie, z patelni, z cebulką i pachnącą zieloną natką pietruszki. Grzybki - przesmażone- jeszcze bez cebuli, warto na gorąco zapakować do słoika. Obiad za kilka dni będzie jak znalazł ;)
Składniki:
ok. 1 kg świeżych grzybów leśnych
2 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczone grzyby ( u mnie prawdziwki i podgrzybki) kroję w niewielkie kawałki i partiami na niewielkiej ilości oleju - leciutko oprószone solą - smażę pod przykryciem po ok. 5 minut. Usmażone partie przekładam do garnka. Na patelnię po grzybach wrzucam pokrojone w cienkie piórka cebule, także lekko je solę i doprowadzam do zeszklenia, po czym do cebuli dokładam podsmażone grzyby. Doprawiam całość solą i pieprzem , pod pokrywką na niewielkim ogniu smażę razem ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaję posiekaną pietruszkę. Podaję jako dodatek do obiadu lub z białym pieczywem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/08/grzyby-smazone-z-cebulka-i-zielona.html