Wykonanie
W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam
sałatkę z
ogórków do słoików i zimą naprawdę pozytywnie nas zaskoczyła, dlatego w tym roku odważyłam się zrobić po raz pierwszy jeszcze inne, dosyć słynne w internecie
ogórki.
Ogórki musztardowe jeszcze przed pasteryzacją świetnie smakowały, zalewa jest rewelacyjna i polecam Wam zrobić.
2 kg
ogórków gruntowychzalewa:5 szklanek
wodyszklanka
octu 10%szklanka
cukru2 łyżki
soli4 łyżki
musztardy (u mnie kaszubska z ziarenkami
gorczycy)2 łyżki
musztardy miodowejdo każdego słoika:po 2
liście laurowepo 3 kulki
ziela angielskiegopo 3-4 ziarenka
pieprzu czarnegoUmyte
ogórki pokroić w plasterki - używam do tego celu tarki z blendera.Składniki zalewy oprócz
musztardy zagotować, wystudzić, a następnie dodać
musztardę i wymieszać.Słoiki wyparzyć - myję słoiki, wycieram i wstawiam do piekarnika na 120 st.C. trzymam przez 5-10 minut i wyjmuję.Do każdego słoika włożyć 2
liście laurowe, 3
ziela angielskie, 4 ziarenka
pieprzu.Następnie włożyć
ogórki i zalać je zalewą, najlepiej do 2/3 wysokości.Pasteryzować 10 minut od zagotowania.Po pasteryzacji odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.Wyszło mi 5 słoików po ok 400 ml.