ßßß Cookit - przepis na Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam własnej produkcji przetwory. Dżemy, kompoty i ogórki. Tak, ogórki to jedno ze wspomnień lata, zamknięte w słoiku i schowane w czeluście domowej spiżarki. Aby potem, można było otworzyć wieczko i delektować się smakiem słońca w środku srogiej zimy i trzaskających mrozów. Ogórki robię na wiele sposobów, i choć bardziej zawsze lubiłam je przygotowywać niż jeść, te w zalewie musztardowej podbiły moje podniebienie do tego stopnia, że potrafiłam sama spałaszować jednorazowo cały słoik. Są pyszne! Słodkie i kwaśne jednocześnie. Z delikatnie wyczuwalną nutą gorczycy i ziela angielskiego. W zeszłym roku zrobiłam około 30 słoików. W tym, z pewnością będzie ich więcej...
Składniki (na ok. 20 słoików 500 ml):
6-6,5 kg średnich ogórków gruntowych
Zalewa:
2,5 litr wody
2 1/2 szklanka (250 ml) octu 10 %
3 3/4 szklanki cukru
5 łyżek soli
15 łyżeczek musztardy
ziarna czarnego pieprzu
ziarna ziela angielskiego
gorczyca
Wodę zagotować. Dodać ocet, sól, cukier, musztardę. Chwilę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić. Ogórki umyć i pokroić na słupki. Rozłożyć pionowo (ciasno) w czystych słoikach. Do każdego słoika dodać 3 ziarna pieprzu i ziela oraz 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika. Zakręcić szczelnie. Pasteryzować przez około 10-12 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach. Jednak najlepiej smakują po kilku miesiącach leżakowania. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/06/uwielbiam.html