Wykonanie
Zostałam poproszona o przepis na pikle, więc wygospodarowałam trochę czasu i zrobiłam kilka słoiczków żeby móc podzielić się recepturą. Od lat w mojej rodzinie
jada się tylko te pikle i żadnych innych. Próbowaliśmy kiedyś innych ale z tymi nie miały szans i przepis się nie przyjął. Co roku moja mama robi duży zapas zwłaszcza, że ze swojskich
ogórków smakują jeszcze lepiej. Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku
octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale.Składniki na 12-13 słoiczków:2 kg
ogórków4 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%1 szklanka
cukru2 łyżki
soliłyżka
musztardy francuskiej łagodnej2 łyżki
musztardy chrzanowej
liście lauroweziele angielskiepieprz czarny ziarnistygłówka
czosnkuOgórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski.
Wodę wymieszać z
cukrem,
solą,
musztardami i zagotować. Dodać
ziele angielskie i
liście laurowe, nieobrane ząbki
czosnku oraz
pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać
ocet.
Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut.