ßßß
1 kg cukinii (4 szklanki startej)duża marchewka2 cebuleokoło 200 g kurekolej i masło do smażenia1,5 szklanki bułki tartej5 jajek1/4 szklanki oleju150 - 200 g żółtego serapłaska łyżeczka czarnego pieprzupół łyżeczki ziołowego pieprzuduża szczypta płatków chillisól do smaku - pół płaskiej łyżeczkiCukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Osolić z wierzchu solniczką i zostawić na durszlaku na 15- 30 minut, a potem odsączyć z soku.W między czasie pokroić pierwszą cebulę w kosteczkę i zeszklić na oleju - odsączyć z oleju, zostawić do wystudzenia.Drugą cebulę również pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, dodać oczyszczone kurki (jeśli większe to pokroić na pół) i chwilę razem smażyć do zeszklenia się cebuli - odstawić na bok.Marchewkę i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Odciśniętą cukinię wymieszać z marchewką, serem i usmażoną cebulą (tą bez kurek),Wbić do masy jajka, dosypać bułkę tartą i dolać olej.Wymieszać i doprawić przyprawami.Standardową keksówkę (lub trochę dłuższą) wyłożyć papierem do pieczenia.Cukiniową masę podzielić na pół i jedną część wyłożyć na dno formy równomiernie.Następnie rozłożyć kurki z cebulą.Przykryć grzyby drugą częścią masy - lekko docisnąć do dołu.Wierzch wyrównać.Piec przez 1 godzinę 15 minut w temp. 180 st.C.Zostawić do ostudzenia, a następnie kroić w plastry.

