Wykonanie
            Kto z Was nie lubi suszonych pomidorów? Chyba trudno znaleźć taką osobę :) Osobiście uwielbiam :) 
Suszone pomidory to podstawowy składnik kuchni włoskiej oraz mojej codziennej kuchni :) Oczywiście można je kupić o każdej 
porze roku, ale takie domowe są zdecydowanie lepsze, dużo tańsze i wcale nie takie trudne :) Od czego zacząć?

KROK 1. - Wybór 
pomidorówPrzede wszystkim trzeba wybrać 
pomidory.Do suszenia wybieramy 
pomidory mięsiste. Najlepsze są 
pomidory odmiany Lima. Najsmaczniejsze (i najtańsze) można kupić pod koniec sierpnia, najlepiej na miejscowym targu lub u samych producentów :) Zdecydowanie nie polecam używać do 
suszenia pomidorów szklarniowych, ponieważ nie są one wystarczająco słodkie.KROK 2. - SuszenieWersja 1 - Na słońcu
Pomidory suszone na słońcu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Jest to jednak dość długi i pracochłonny proces. Będzie to trwało ok. 2-5 dni, oczywiście w zależności od warunków pogodowych :) Pokrojone 
pomidory należy poukładać na blasze i umieścić ją w dobrze nasłonecznionym miejscu. Musimy także pamiętać o ochronie przed robactwem i innymi szkodnikami, a także o zabieraniu 
pomidorów na noc do domu :)Wersja 2 - W piekarnikuZdecydowanie dużo łatwiejszy i mniej czasochłonny sposób ( choć niestety zdecydowanie bardziej kosztowny). W tym przypadku także należy 
pomidory umieścić na blasze i suszyć ok. 10h. 
Pomidory muszą być elastyczne, dlatego nie możemy zbyt mocno rozgrzewać piekarnika. Większość przepisów 
mówi, iż należy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 60-70 stopni (piekarnik z opcją termoobiegu) lub 70-80 w piekarniku bez termoobiegu. Ja przeważnie suszę 
pomidory przy lekko uchylonych drzwiczkach, dzięki 
czemu para może swobodnie uchodzić.A jak już mamy gotowe 
pomidory, czas na 
przetwory :)
Suszone pomidory w 
oliwieprzepis na ok. 6. 200ml słoiczków

2kg podłużnych, mięsistych 
pomidorów1/2 łyżeczki 
soli4-5 łyżek 
octu jabłkowegokilka ząbków 
czosnkułyżeczka 
oreganołyżeczka suszonego 
rozmarynuok. 1/2l 
oliwyPomidory umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Susz je dowolną metodą, tak aby były skurczone, ale miękkie.
Pomidory włóż do miski, 
posól i 
skrop octem. Dodaj przeciśnięty przez praskę 
czosnek, 
rozmaryn i 
oregano, wymieszaj. 
Pomidory przełóż do wyparzonych słoiczków. 
Oliwę podgrzej i zalej nią 
pomidory. Słoiczki zakręć i pasteryzuj je ok. 15 minut.




