Wykonanie
Kto z Was nie lubi suszonych pomidorów? Chyba trudno znaleźć taką osobę :) Osobiście uwielbiam :)
Suszone pomidory to podstawowy składnik kuchni włoskiej oraz mojej codziennej kuchni :) Oczywiście można je kupić o każdej
porze roku, ale takie domowe są zdecydowanie lepsze, dużo tańsze i wcale nie takie trudne :) Od czego zacząć?
KROK 1. - Wybór
pomidorówPrzede wszystkim trzeba wybrać
pomidory.Do suszenia wybieramy
pomidory mięsiste. Najlepsze są
pomidory odmiany Lima. Najsmaczniejsze (i najtańsze) można kupić pod koniec sierpnia, najlepiej na miejscowym targu lub u samych producentów :) Zdecydowanie nie polecam używać do
suszenia pomidorów szklarniowych, ponieważ nie są one wystarczająco słodkie.KROK 2. - SuszenieWersja 1 - Na słońcu
Pomidory suszone na słońcu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Jest to jednak dość długi i pracochłonny proces. Będzie to trwało ok. 2-5 dni, oczywiście w zależności od warunków pogodowych :) Pokrojone
pomidory należy poukładać na blasze i umieścić ją w dobrze nasłonecznionym miejscu. Musimy także pamiętać o ochronie przed robactwem i innymi szkodnikami, a także o zabieraniu
pomidorów na noc do domu :)Wersja 2 - W piekarnikuZdecydowanie dużo łatwiejszy i mniej czasochłonny sposób ( choć niestety zdecydowanie bardziej kosztowny). W tym przypadku także należy
pomidory umieścić na blasze i suszyć ok. 10h.
Pomidory muszą być elastyczne, dlatego nie możemy zbyt mocno rozgrzewać piekarnika. Większość przepisów
mówi, iż należy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 60-70 stopni (piekarnik z opcją termoobiegu) lub 70-80 w piekarniku bez termoobiegu. Ja przeważnie suszę
pomidory przy lekko uchylonych drzwiczkach, dzięki
czemu para może swobodnie uchodzić.A jak już mamy gotowe
pomidory, czas na
przetwory :)
Suszone pomidory w
oliwieprzepis na ok. 6. 200ml słoiczków
2kg podłużnych, mięsistych
pomidorów1/2 łyżeczki
soli4-5 łyżek
octu jabłkowegokilka ząbków
czosnkułyżeczka
oreganołyżeczka suszonego
rozmarynuok. 1/2l
oliwyPomidory umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Susz je dowolną metodą, tak aby były skurczone, ale miękkie.
Pomidory włóż do miski,
posól i
skrop octem. Dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek,
rozmaryn i
oregano, wymieszaj.
Pomidory przełóż do wyparzonych słoiczków.
Oliwę podgrzej i zalej nią
pomidory. Słoiczki zakręć i pasteryzuj je ok. 15 minut.