Wykonanie
Ryż z
kurczakiem to jedno z najszybszych i najpopularniejszych dań obiadowych. Dziś prezentuję Wam moją wersję tego dania.porcja na dwie osoby
Pierś kurczakapapryka czerwonacebula czerwona200g
pieczarek3łyżki
koncenrtatu pomidorowegopieprz czarnyszczypta
soli himalajskiejpół łyżeczki suszonej
natki pietruszkiszczypta
ostrej paprykioliwa+
ryż ugotowany
Pierś kurczaka,
paprykę i
pieczarki umyj, osusz i pokrój w kostkę (
kurczak i
papryka) i półplasterki (
pieczarki).
Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w półplasterki.W garnku z grubym dnem rozgrzej
oliwę, podsmaż na niej
cebulę,
pieczarki i
paprykę. Gdy już się zrumienią, dodaj
kurczaka, podlej 200ml
wody, przypraw
pieprzem,
solą i odrobiną
ostrej papryczki. Gotuj ok. 5-6 minut. Następnie dodaj
koncentrat pomidorowy, dokładnie rozmieszaj i gotuj jeszcze ok. 4-5 minut. Przypraw do smaku i całość posyp
suszoną pietruszką.Podawaj z ugotowanym
ryżem i ulubioną surówką.