ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinią i pieczarkami

Leczo z cukinią i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw. Świeże pomidory zebrane prosto z foliówki, cukinia z ogrodu. Wszystko pyszne, świeże i przepełnione promieniami słońca:) Idealne składniki na letnie leczo :)
porcja dla dwóch osób
średnia cukinia
duża cebula
pół papryki czerwonej
200g pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
duży, dojrzały pomidor
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka oregano
szczypta czarnego pieprzu
pół łyżeczki soli himalajskiej
+ oliwa z oliwek
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w półplasterki. Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski, a cukinie i pomidor pokrój w niezbyt grube plastry. Ja miałam dużą cukinię, w związku z tym pokroiłam ją w półplasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Całość podsmażaj ok. 5 minut. Następnie dodaj paprykę, cukinię i pomidor, podlej 200 ml wody. Przypraw czarnym pieprzem i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na koniec, gdy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszaj dokładnie.
Podawaj z świeżym żytnim chlebem.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/08/leczo-z-cukinia-i-pieczarkami.html