Wykonanie
Uwielbiam lipiec za pyszne
owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw. Świeże
pomidory zebrane prosto z foliówki,
cukinia z ogrodu. Wszystko pyszne, świeże i przepełnione promieniami słońca:) Idealne składniki na letnie leczo :)porcja dla dwóch osób
średnia
cukiniaduża
cebulapół
papryki czerwonej200g
pieczarek2 łyżki
koncentratu pomidorowegoduży, dojrzały
pomidorpół łyżeczki
ostrej paprykiłyżeczka suszonego
tymiankułyżeczka
oreganoszczypta
czarnego pieprzupół łyżeczki
soli himalajskiej+
oliwa z oliwekZaczynamy od przygotowania warzyw.
Cebulę i
pieczarki obierz, pokrój w półplasterki.
Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski, a
cukinie i
pomidor pokrój w niezbyt grube plastry. Ja miałam dużą
cukinię, w związku z tym pokroiłam ją w półplasterki.Na patelni rozgrzej
oliwę. Podsmażaj na niej przez chwilę
cebulę, a następnie dodaj
pieczarki. Całość podsmażaj ok. 5 minut. Następnie dodaj
paprykę,
cukinię i
pomidor, podlej 200 ml
wody. Przypraw
czarnym pieprzem i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na koniec, gdy warzywa będą już miękkie, dodaj
koncentrat pomidorowy i
przyprawy, wymieszaj dokładnie.Podawaj z świeżym
żytnim chlebem.