Wykonanie
Bardzo lubię nadziewane warzywa zapiekane w piekarniku, a w sezonie letnim grillowane. Są sycące, a zarazem niskokaloryczne. W podobny sposób możecie nadziać
cukinię,
bakłażana, kapelusze
pieczarek lub
cebule.
Przyprawy do farszu powinny być odpowiednio dobrane. Do tych mniej wyrazistych w smaku warzyw farsz przyprawiamy na ostro, nie szczędząc
pieprzu,
czosnku czy
papryczki chili. Te bardziej wyraziste np.
paprykę, nadziewamy farszem, mniej
ostrym, chociaż nie mdłym. Bez względu na to jaki rodzaj warzyw wybierzecie, do farszu dodajcie dużą ilość świeżych (w sezonie) lub suszonych (poza sezonem)
ziół. Smacznego!
Składniki:5 dużych
czerwonych papryk100 g
ryżu basmati (lub innego, który lubicie)1 mała
cukinia1 średnia
cebula30 dag
pieczarek1 duża
marchew1 pojedyncza
pierś z kurczaka2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
tymianku (suszonego) lub 1 łyżeczka świeżego1/2 łyżeczki
bazylii (suszonej) lub 1 łyżeczka świeżej1/2 łyżeczki
majeranku (suszonego) lub 1 łyżeczka świeżego
czarny pieprz świeżo zmielony1/4 łyżeczki
ostrej paprykisól (do smaku)1 łyżka
oliwy z oliwekRyż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
Cukinię, obraną
marchew i
pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Z
cukinii odciskamy sok.
Pieczarki podsmażamy do odparowania
wody .
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na
oliwie do zrumienienia.
Mięso kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy, podsmażamy do miękkości na
oliwie. Składniki farszu studzimy i mieszamy. Łączymy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Przyprawiamy na ostro. Z
papryk ścinamy "kapelusze ", oczyszczamy z nasion i białych części. Nadziewamy farszem i przykrywamy kapeluszami. Zapiekamy do miękkości ok. 35-40 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem) w naczyniu żaroodpornym. Ja preferuję warzywa zapieczone na pół t wardo. Jeśli wolicie je w miększym wydaniu, proponuję potrzymać je dłużej.