ßßß Cookit - przepis na Papryki faszerowane warzywami i mięsem

Papryki faszerowane warzywami i mięsem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię nadziewane warzywa zapiekane w piekarniku, a w sezonie letnim grillowane. Są sycące, a zarazem niskokaloryczne. W podobny sposób możecie nadziać cukinię, bakłażana, kapelusze pieczarek lub cebule. Przyprawy do farszu powinny być odpowiednio dobrane. Do tych mniej wyrazistych w smaku warzyw farsz przyprawiamy na ostro, nie szczędząc pieprzu, czosnku czy papryczki chili. Te bardziej wyraziste np. paprykę, nadziewamy farszem, mniej ostrym, chociaż nie mdłym. Bez względu na to jaki rodzaj warzyw wybierzecie, do farszu dodajcie dużą ilość świeżych (w sezonie) lub suszonych (poza sezonem) ziół. Smacznego!
Składniki:
5 dużych czerwonych papryk
100 g ryżu basmati (lub innego, który lubicie)
1 mała cukinia
1 średnia cebula
30 dag pieczarek
1 duża marchew
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku (suszonego) lub 1 łyżeczka świeżego
1/2 łyżeczki bazylii (suszonej) lub 1 łyżeczka świeżej
1/2 łyżeczki majeranku (suszonego) lub 1 łyżeczka świeżego
czarny pieprz świeżo zmielony
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól (do smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cukinię, obraną marchew i pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Z cukinii odciskamy sok. Pieczarki podsmażamy do odparowania wody . Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na oliwie do zrumienienia. Mięso kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy, podsmażamy do miękkości na oliwie. Składniki farszu studzimy i mieszamy. Łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy na ostro. Z papryk ścinamy "kapelusze ", oczyszczamy z nasion i białych części. Nadziewamy farszem i przykrywamy kapeluszami. Zapiekamy do miękkości ok. 35-40 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem) w naczyniu żaroodpornym. Ja preferuję warzywa zapieczone na pół t wardo. Jeśli wolicie je w miększym wydaniu, proponuję potrzymać je dłużej.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/01/papryki-faszerowane-warzywami-i-miesem.html