Wykonanie
Za Nigellą Lawson:
Mozzarella w karocy, ta włoska (toskańska) przystawka, to klasyk. Uwielbiacie tosty, chrupiące i gorące. Nie obca wam jest miłość do ciągnącego się w nieskończoność
sera. Zakochacie się więc w
Mozzarelli w karocy. To kolejny przepis, który udowadnia, że piękno kryje się w prostocie. Przepis nie jest, ani trochę skomplikowany, choć oczywiście udziwnień na forum kulinarnym nie brakuje. Nie sięgajcie od razu po
szynkę,
pomidory,
bazylię,
dymkę,
pieczarki,
chilli czy co tam uda wam się jeszcze spotkać. Spróbujcie samej
mozzarelli i doceńcie jej delikatny smak. Nie zagłuszajcie aromatu smażonego
jajka mocny
sosem pomidorowym. Pozwólcie, aby klasyka przemówiła do was w najczystszej postaci. I jak zawsze, zwłaszcza przy tak mało skomplikowanych daniach, postawcie na jakość składników. Wiejskie
jajka, dobry
pszenny chleb, świeża
mozzarella naprawdę wynagrodzą wam wasze zaangażowanie. Zapraszam.
Składniki:8 kromek
pszennego pieczywa200 g
mozzarelli2
jajkasóloliwa do smażenia
Przepis:-
Mozzarellę kroimy w plasterki. Na każdej kromce układamy sporą porcję
mozzarelli. Przykładamy
drogą kromką i dociskamy krawędzie.-
Jajko delikatnie ubijamy z
solą.- Każdą kromkę obtaczamy w
jajku i smażymy na rozgrzanej
oliwie na złoty kolor.Smacznego :)