Wykonanie
Podczas ostatnich warsztatów szef kuchni do pasty robionej na wzór risotto dodał nie tylko
seler naciowy, ale i korzeniowy. Tak mi ten lekko podsmażany
seler zasmakował, że postanowiłam wykorzystać go już nie tylko jako dodatek do zup, podstawę
sosów, czy
warzywo surówkowe, ale jako główny składnik dania i tak powstały wytrawne muffiny z naturalnym
brązowym ryżem i lekko karmelizowanym
selerem korzeniowym. Choć wiem, że
seler trudno pokochać, spróbujcie. To naprawdę pyszne wyjątkowe warzywo.Składniki:1 szkl
mąki pszennej100 g
brązowego ryżu naturalnego ugotowanego i ostudzonego2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniasólpieprz1/2 szkl
kefiru1/2 szkl
mleka1 nieduży
seler korzeniowy1 łyżka
masła klarowanego2 łyżki
oliwy1 łyżka
miodu akacjowegogrubo mielony
czarny pieprz1
cebula1 mała
młoda cukiniaPrzepis:-
Seler kroimy w kostkę 5x5, podobnie
cebulę oraz
cukinię. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu wkładamy na nią najpierw
cebulę, a po 3-4 minutach
cukinię. Doprawiamy dolą i smażymy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni
cukinię i
cebulę, a układamy na niej
seler korzeniowy. Smażymy do momentu zrumienienia, a następnie doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem i łyżką
miodu akacjowego. Smażymy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy.- W misce mieszamy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia oraz odrobinę
pieprzu. W drugiej łączymy
oliwę z
jajkami,
kefirem i
mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i łączymy w gładką masę. Następnie dosypujemy brązowy naturalny
ryż oraz przestudzone warzywa. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przelewamy do formy na muffiny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 20 minut.- Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, śmiało można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, spakować do pracy lub na piknik.Smacznego :)