Wykonanie
Zielona
młoda kapusta, zielona
cukinia, zielony
szczypior, zielony
szpinak, zielona
bazylia, zielona
oliwa z oliwek i tylko
makaron nie zielony bo
razowy, no i jeszcze
czosnek, chociaż nie,
czosnek młody więc zielony. Zamarzyła mi się warzywna zielona zapiekanka makaronowa, no i jest.
Młode zielone warzywa,
razowy makaron a to wszystko pod
bazyliowym beszamelem. Pyszne, bardzo proste i bardzo bardzo zdrowe.Składniki:1/4 główki
młodej kapusty1 pęczek
szczypioru1
cukinia4-5 garści
świeżego szpinakupęczek świeżej
bazylii3 łyżki
masła3 łyżki
mąki pszennej1 szkl
mleka1 szkl
bulionusólpieprzczosnekmakaron razowyPrzepis:- Na rozgrzaną
oliwę z oliwek wkładamy posiekaną
dymkę i
kapustę, delikatnie solimy i dusimy około 7 minut. Do
kapusty dokładamy startą na tarce
cukinię i
świeży szpinak. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż
szpinak zmniejszy swoją objętość, a
woda z warzyw wyparuje. Pod koniec doprawiamy
pieprzem i
czosnkiem.- W drugim garnku rozgrzewamy
masło i do roztopionego
masła dokładamy
mąkę. Energicznie mieszamy i po chwili dodajemy
mleko oraz
bulion. Oby płyn lejemy powoli i cienkim strumieniem. W przeciwnym razie zrobią nam się grudki i z beszamelu nici. Po dodaniu płynów dokładamy posiekaną
bazylię i całość blendujemy przez minutę na bardzo wolnym ogniu. Przy odrobinie szczęścia
bazylia puści sok i beszamel
zrobi nam się pięknie zielony. Jeżeli
bazylia nie puści w tym czasie soku, a sos zacznie nam już gęstnieć, to przestańmy blendować. Kolor nie ma aż takiego znaczenia jak smak, ale przy gęstnieniu beszamelu musimy go cały czas mieszać w przeciwnym razie przywrze do garnka i
zrobi się gorzki. Kiedy beszamel zgęstnieje do konsystencji gęstej
śmietany wyłączamy gaz.- W foremce na dnie wylewamy odrobinę beszamelu, następnie układamy warstwę
makaronu. Jeżeli wybierzecie ten drobniutki nie ma potrzeby go wcześniej gotować. Na
makaron układamy warstwę warzyw, następnie beszamel i znowu
makaron. I tak do wyczerpania składników, pamiętając jednak o tym, aby ostatnią warstwę stanowił sos.- Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na około 30 minut. W tym czasie
makaron dojdzie, a wierzchnia warstwa sosu się zrumieni.- Podajemy na gorąco, od razu po przygotowaniu. Zapiekankę można przygotować wcześnie i ją zamrozić lub przechować do następnego dnia. Podgrzewać ją należy w piekarniku wraz z innym naczyniem wypełnionym
wodą.- Przed podaniem rozgniatamy posiekane liście świeżej
bazylii z odrobiną
oliwy z oliwek i
soli. Polewam nią zapiekankę tuż przed podaniem.Smacznego :)


