Wieprzowina lubi jabłka. Ja lubię jabłka. A cydr jest w jabłek, więc ja lubię cydr i wieprzowina lubi cydr. No i mamy gotową pieczeń. A mój mąż lubi pieczony boczek, więc wybór był oczywisty. Ale wy z powodzeniem możecie wykorzystać chudy schab, szynkę czy karkówkę. Wystarczy zaopatrzyć się w ulubiony kawałek wieprzowego mięsa i dobry cydr.2 kg świeżego nieprzerośniętego boczku2 szkl cydru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kolorowego pieprzu1 łyżeczka ziaren kolendry1 łyżeczka grubej soli2 łyżki oleju rzepakowego5 ziaren ziela angielskiego1 duże jabłko1 duża cebula- Cynamon, ziarna pieprzu, kolendry i ziela angielskiego dokładnie tłuczemy w moździerzu. Dolewamy olej i mieszamy.- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozkładamy na płasko. Całość dokładnie smarujemy roztartymi przyprawami i zwijamy w roladę. Związujemy dokładnie, aby w trakcie pieczenia nie rozpadło nam się nic.- Dno blachy wykładamy pokrojonym w 1 cm plastry jabłkiem i cebulą. Na jabłkach układamy boczek. Całość zalewamy cydrem i doprawiamy z wierzchu grubą solą.- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na dwie godziny.Smacznego :)