Wykonanie
Proste, zdrowe i sycące d anie . Może być serwowane jako dodatek d o obiadu, ale równi e dobrze smakuje sam o.1/2 szklanki
soczewicy zielonej1
cebul a5 łyż ek
oleju tłoczonego na zimno (u mnie 3 łyżki
oleju rzepakowego i 2 łyżk i
oleju lnianego Zielony N urt)
pieprz kolorowysólS o czewicę namoczyć w wodzie przez ok. godzinę.Następnie odcedzić i wrzucić do gotującej się
wody. Gotować do miękkości ok. 40min . Pod koniec gotowania osolić .W międz yczasie n a patelni rozgrzać
olej rzepakowy, wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażyć .Ugotowaną
soczewicę odcedzić i wyłożyć na patelnię.Wymieszać, przyprawić i przez chwilę jeszcze smażyć na małym ogniu. W yłożyć na talerz i polać
olej em lnian ym .