SKŁADNIKI :****************************************0,5 kg solonych śledzispora cebulagałązka świeżego tymianku150 ml octu 10%100 ml oleju rzepakowego10 goździkówłyżka kolendry - nasionka1 łyżeczka soli1 łyżka cukru5 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu3 liście ziela angielskiego / użyłam świeże /mały kawałek imbirumała łyżeczka cynamonuŚledzie należy wypłukać i wymoczyć , kilkakrotnie zmieniając wodę . Pokroić na 2 cm kawałki .W garnuszku gotujemy 1/2 l wody z octem , cukrem i resztą przypraw , na koniec dodając cynamon i pokrojoną w ćwiartki cebulę . Marynatę wystudzić .Wymoczone śledzie układamy w słoiczku przekładając warstwy cebuli i świeżego tymianku . Zalewamy marynatą .Śledzie przechowujemy w lodówce , gotowe do jedzenia będą po ok 2 dniach .Marynata jest dość delikatna , jeśli lubicie ostrzejszą można dolać więcej octu .