Wykonanie
Na świątecznym
stole musi znaleźć się także świateczna
szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym
stole.Składniki;1,5 kg
surowej szynki,13 gozdzikow,1/2 laski
cynamonu,
sól,Marynata2
cebule,3 ziarenka
ziela angielskiego,3
listki laurowe,0,7 l
czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,Wykonanie;
Cebule kroimy w plastry i zalewamy
winem. Dodajemy
przyprawy.
Szynkę nacieramy
solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie
szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy
gozdzikami i pokruszonym
cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy
szynkę wytworzonym sosem.