Wykonanie
Karp kojarzy nam się tylko z wigilią i niestety większości z nas z niezbyt smacznym daniem. Są jednak sposoby na to, aby
karp był pyszny i to nie tylko od święta. Warto pamiętać, że
karp jest dostępny przez cały rok. Jeżeli jednak jesteście sceptykami i nie przekonują was przepisy, to serdecznie polecam wyprawę nad Stawy Milickie.3 dzwonka
karpiasólpieprz1 duża
cebula1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
estragonu1 garść zielonej
pietruszkisok z 1/2
cytryny2 łyżki
olejusos jogurtowo -
jabłkowy:200 ml
jogurtu naturalnego1 nieduże
jabłko1 łyżeczka
chrzanu-
karpia musimy opłukać i oczyścić z łusek (jeżeli nie zrobiono tego za nas w sklepie rybnym)- możemy podzielić dzwonka na pół-
cebulę kroimy w plastry,
czosnek miażdżymy i siekamy,-
karpia najpierw nacieramy
solą i
pieprzem i suszonymi
ziołami, a następnie skrapiamy go
cytryną i posypujemy
natką pietruszki- tak przygotowanego
karpia odstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki (można na całą noc)- po kilku godzinach wyciągamy
karpia z lodówki i zdejmujemy z niego
cebulę i
czosnek (w miarę możliwości), w naczyniu do zapiekania układamy kilka plasterków świeżej
cebuli, a na niej
karpia, którego polewamy kilkoma łyżkami
oliwy- wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, na koniec włączamy funkcję grilla.Do takiego
karpia podaję
sos jogurtowo jabłkowy, aby go przygotować wystarczy wymieszać
jogurt z utartym
jabłkiem i jedną łyżeczką
chrzanu, doprawić
solą do smaku.Smacznego :)