Wykonanie
Po długiej przerwie i leniuchowaniu
pora wrócić do roboty ;)Na pierwszy ogień idzie
kaczka nadziewana
jabłkami i
żurawiną, palce lizać.
Składniki:sprawiona
kaczka o wadzę około 2 kg3
jabłka20 dag
suszonej żurawiny1
cebula5 łyżek
miodu2 łyżki
olejułyżka
mąki ziemniaczanej3 ząbki
czosnku5 łyżek
wódkisólpieprzmajeranekpapryka w proszku
estragonsok z jednej
cytrynyKaczkę natrzeć w środku i na zewnątrz
solą,
pieprzem,
papryką i
ziołami, odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Następnie przygotować glazurę:
miód,
sok z cytryny,
wódkę, rozgnieciony
czosnek oraz
mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Nasza
kaczkę kilkakrotnie smarujemy glazurą pozwalając na wyschnięcie każdej warstwy. Przygotowujemy nadzienie.
Cebule posiekać, zeszklić na
oleju dodać większą połowę
żurawiny oraz połowę
jabłek pokrojonych na ósemki. Doprawić
majerankiem,
sola i
pieprzem. Ostudzić. A następnie włożyć do środka
kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami.
Kaczkę włożyć do brytfanki i podlać kilkoma łyżkami gorącej
wody. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym sosem. 30 minut przed końcem pieczenia
kaczki włożyć resztę
żurawiny i
jabłka (ja włożyłam jeszcze
ziemniaki i kilka plastrów
boczku). Można pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę dla podpieczenia skórki.