ßßß Cookit - przepis na Kaczka dziwaczka - kaczka nadziewana, glazurowana

Kaczka dziwaczka - kaczka nadziewana, glazurowana

nazwa

Wykonanie

Po długiej przerwie i leniuchowaniu pora wrócić do roboty ;)
Na pierwszy ogień idzie kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną, palce lizać.
Składniki:
sprawiona kaczka o wadzę około 2 kg
3 jabłka
20 dag suszonej żurawiny
1 cebula
5 łyżek miodu
2 łyżki oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
3 ząbki czosnku
5 łyżek wódki
sól
pieprz
majeranek
papryka w proszku
estragon
sok z jednej cytryny
Kaczkę natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, papryką i ziołami, odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Następnie przygotować glazurę: miód, sok z cytryny, wódkę, rozgnieciony czosnek oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Nasza kaczkę kilkakrotnie smarujemy glazurą pozwalając na wyschnięcie każdej warstwy. Przygotowujemy nadzienie. Cebule posiekać, zeszklić na oleju dodać większą połowę żurawiny oraz połowę jabłek pokrojonych na ósemki. Doprawić majerankiem, sola i pieprzem. Ostudzić. A następnie włożyć do środka kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanki i podlać kilkoma łyżkami gorącej wody. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym sosem. 30 minut przed końcem pieczenia kaczki włożyć resztę żurawiny i jabłka (ja włożyłam jeszcze ziemniaki i kilka plastrów boczku). Można pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę dla podpieczenia skórki.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2014/01/kaczka-dziwaczka-kaczka-nadziewana.html