Wykonanie
Dzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną
kaczkę z
jabłkami i
żurawiną. Sama
kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas gdy w całym mieszkaniu unosi się już pyszny i aromatyczny zapach to my musimy nadal czekać, aż
kaczką dojdzie. Jednak kiedy jest już gotowa to nie można się jej oprzeć. :)
Czas przygotowania: 2h + czas na marynowanie
mięsaSkładniki:
Kaczka wagi około 2kg3,4 kwaśne
jabłka4 ząbki
czosnkuGarść
suszonej żurawiny1/3 szklanki
olejuŁyżka
mioduŁyżeczka
soli ziołowej,
majeranku½ łyżeczki
pieprzuKilka kulek jałowcaDzień przed pieczeniem myjemy
kaczkę oraz marynujemy. Mieszamy
olej z
miodem, przeciskamy do tego
czosnek oraz dajemy
przyprawy takie jak
sól,
pieprz,
majeranek i
jałowiec. Dokładnie nacieramy
kaczkę z każdej strony, jak i w środku. Tak przygotowaną marynujemy całą noc w lodówce. Na następny dzień
jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cześć wkładamy do środka
kaczki wraz z połową
żurawiny. Resztą
żurawiny posypujemy
kaczkę. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Często podlewamy ją powstającym sosem. Po godzinie dokładamy dookoła
kaczki pozostałe
jabłka i zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając
kaczkę.
Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance
wody rozpuszczamy łyżkę
mąki. Zabielamy sos uważając by nie powstały grudki. Sos można zmiksować blenderem lub podawać z kawałkami
żurawiny. Idealny dodatkiem do tak przygotowanej
kaczki będą pyzy. Smacznego! :)