Wykonanie
Jeśli miałabym oceniać walory dyni w skali od jednego do dziesięciu to dziesięć punktów dostaje za piękny ciepły
pomarańczowy kolor, 10 punktów za cudowne wartości odżywcze i małą liczbę kalorii. Niestety za sam smak, dałabym jej może pięć punktów. Jednakże niedoprawiona masa na przykład z
ziemniaków, jest również nijaka, więc trzeba
dynie dobrze przyprawić,
solą,
pieprzem,
ziołami, nutą
słodyczy, na przykład z
jabłka, czy
marchewki, by sprawić, żeby nabrała więcej zdecydowanego smaku.
Składnikiporcja na 4 osoby2 szklanki startej dyni1 starta średnia
marchewka1 starta średnia
cebula1 starty ząbek
czosnku1
jajo2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej (nie żałujemy
mąki, bo masa z dyni nie wiąże się tak dobrze, jak starte
ziemniaki)kilkanaście listków zielonej
pietruszkijedno starte
jabłko lub 1-2 płaskie łyżeczki
cukrusól,
pieprz do smaku4-5 łyżek
oleju do smażenia
Sos jogurtowy na słodko150 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
mioduPrzygotowanie: Mieszam składniki i gotowe
Sos chrzanowy na zimno150 ml
jogurtu naturalnego1-2 łyżki dobrej
oliwy lub
oleju tłoczonego na zimno (opcjonalnie)1 kopiasta łyżeczka
chrzanuciut
mioduszczypta
solikilka kropel
soku z cytrynyłyżeczka posiekanych świeżych
ziół (opcjonalnie)Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.Przygotowanie placków z dyniPrzepis na filmie1. Umytą
dynie obieram ze skóry obieraczką do jarzyn lub
ostrym nożem. Miałam dwukilogramową
dynię a do przepisu zużyłam miąższ z jej połowy. Wydobyłam dwie szklanki dyni (miara po rozdrobnieniu w blenderze). Jeśli chcemy zachować
dynię do dekoracji, miąższ trzeba wydrążyć. W blenderze rozdrabniam także
marchew,
cebulę i
czosnek.
2. Do startych warzyw dodaję
natkę z
pietruszki,
jajo,
mąkę ziemniaczaną,
sól,
pieprz i
cukier do smaku. Mieszam. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane.
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika