ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

nazwa

Wykonanie

Składniki :
około 50 dag czerwonych młodych buraczków z liśćmi
mały ząbek czosnku
mała marchew i pietruszka
zielony ogórek
sól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy
sok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukier
jogurt naturalny około 330 g
ugotowane jajka
koperek świeży
Przygotowanie :
Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość grubo
Ugotować je z obraną marchewką i pietruszką, ząbkiem czosnku, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wody
Gdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i pieprz mielony, ewentualnie cukier do smaku, chwilę pogotować, wywar przecedzić, część zostawić do botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić na chłodnik
Do tego na chłodnik po przestudzeniu dodać jogurt rozmieszany w małej ilości wywaru, dodać umyty, pokrojony w plastry zielony ogórek, drobno pokrojony koperek ( jeśli mamy szczypiorek też warto dodać ) oraz ugotowane jajko. Ja dodałam też kilka plastrów ugotowanych buraczków, zjadamy dobrze wychłodzony
Część przeznaczoną na botwinkę podajemy na ciepło. W ten sposób mamy dwie zupy.
Jeśli jednak nie chcemy mieć dwóch rodzajów zup to wywar cedzimy i przygotowujemy tylko chłodnik, świetny na upały :)
Przepis stąd z moim przeróbkami :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/07/chodnik-z-botwinki.html