Wykonanie
Składniki :około 50 dag czerwonych
młodych buraczków z liśćmimały ząbek
czosnkumała
marchew i
pietruszkazielony
ogóreksól,
pieprz ziarnisty i mielony,
liść laurowysok z cytryny lub
ocet jabłkowy,
cukierjogurt naturalny około 330 gugotowane
jajkakoperek świeży
Przygotowanie :
Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić;
buraczki w cienkie plastry, a liście dość gruboUgotować je z obraną
marchewką i
pietruszką, ząbkiem
czosnku,
pieprzem ziarnistym oraz
liściem laurowym i kilkoma ziarenkami
pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej
wodyGdy po kilku minutach
buraczki będą miękkie dodać
sok z cytryny, szczyptę
majeranku i
pieprz mielony, ewentualnie
cukier do smaku, chwilę pogotować,
wywar przecedzić, część zostawić do
botwinki na gorąco, a część
wywaru pozostawić na chłodnikDo tego na chłodnik po przestudzeniu dodać
jogurt rozmieszany w małej ilości
wywaru, dodać umyty, pokrojony w plastry zielony
ogórek, drobno pokrojony
koperek ( jeśli mamy
szczypiorek też warto dodać ) oraz ugotowane
jajko. Ja dodałam też kilka plastrów ugotowanych
buraczków, zjadamy dobrze wychłodzonyCzęść przeznaczoną na
botwinkę podajemy na ciepło. W ten sposób mamy dwie zupy.
Jeśli jednak nie chcemy
mieć dwóch rodzajów zup to
wywar cedzimy i przygotowujemy tylko chłodnik, świetny na upały :)
Przepis stąd z moim przeróbkami :)