Wykonanie
W temacie chłodników...dzisiaj litewski.Składniki;4-5
buraków,pęczek
botwinki,4-5
ogórków,
koperek,3 ząbki
czosnku,1 i 1/2 szklanki
naturalnego jogurtu,
sól,
pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku,
jajka na twardo,Wykonanie;
Buraki i
botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l
wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.
Ogórki zetrzeć na tarce.
Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych
buraczków dodajemy osciśnięte
ogórki,
koperek, wyciśnięte ząbki
czosnku,
jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy
cukrem, sol,ą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z
jajkiem ugotowanym na twardo.