Wykonanie
Chłodnik z pieczonych
buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat.
Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się
sałatka z pieczonych
buraków z dodatkiem
fety.Pieczone
buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania
pure .A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu:chłodnik:
pomidory ogórekgazpacho: hiszpański chłodnikzielony chłodnik z
fetąchłodnik
ogórkowyszpinakowy chłodnikchłodnik z
botwinki z zakwasem buraczanym
Składniki:700 g
buraków400 g
naturalnego jogurtu400 g
kefiru2 ząbki
czosnkusólpieprzsok z cytrynyposiekany
koperekWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości
buraka.Gdy
buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy
jogurt,
kefir i
czosnek i blendujemy na gładką masę. Chłodnik przyprawiamy i wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny. Podajemy dobrze schłodzony posypany
koperkiem.