ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z pieczonych buraków

Chłodnik z pieczonych buraków

nazwa

Wykonanie

Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem fety.
Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania pure .
A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu:
chłodnik: pomidory ogórek
gazpacho: hiszpański chłodnik
zielony chłodnik z fetą
chłodnik ogórkowy
szpinakowy chłodnik
chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym
Składniki:
700 g buraków
400 g naturalnego jogurtu
400 g kefiru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny
posiekany koperek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka.
Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy jogurt, kefir i czosnek i blendujemy na gładką masę. Chłodnik przyprawiamy i wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny. Podajemy dobrze schłodzony posypany koperkiem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/chodnik-z-pieczonych-burakow.html