ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z pieczonych buraków z fetą

Chłodnik z pieczonych buraków z fetą

nazwa

Wykonanie

Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu jest przepis jak upiec buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik .
A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu:
chłodnik: pomidory ogórek
gazpacho: hiszpański chłodnik
chłodnik ogórkowy
szpinakowy chłodnik
chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania i chłodzenia: 3 godziny
Składniki:
500 g pure z pieczonych buraków
400 g kefiru
100 g jogurtu typu greckiego
75 g sera feta
1 ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
2 łyżki szczypiorku
pieprz
ewentualnie sól
Wykonanie:
Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na chłodnik, oprócz koperku, wkładamy do wysokiej miski i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy koperek i mieszamy. Ponieważ moja feta była słona, nie miałam już potrzeby dodawać soli.
Tak przygotowany chłodnik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/chodnik-z-pieczonych-burakow-z-feta.html