Wykonanie
Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych
buraków. Na blogu jest przepis jak upiec
buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik .A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu:chłodnik:
pomidory ogórekgazpacho: hiszpański chłodnikchłodnik
ogórkowyszpinakowy chłodnikchłodnik z
botwinki z zakwasem buraczanymJeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania i chłodzenia: 3 godzinySkładniki:500 g
pure z pieczonych
buraków400 g
kefiru100 g
jogurtu typu greckiego75 g
sera feta1 ząbek
czosnkusok z cytryny do smaku2 łyżki
szczypiorkupieprzewentualnie
sólWykonanie:
Fetę kroimy na mniejsze kawałki.
Koperek drobno siekamy.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na chłodnik, oprócz
koperku, wkładamy do wysokiej miski i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy
koperek i mieszamy. Ponieważ moja
feta była słona, nie miałam już potrzeby dodawać
soli.Tak przygotowany chłodnik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.